Oslo Pride tar ny form i 2020
Oslo Pride LogoOslo Pride Logo
19. juni – 28. juni 2020

Benken til Kim Friele avdukes!

Kim Friele (84) var den første i Norge som åpent sto frem som homofil under eget navn. Hun var leder av forløperen til LLH og FRI «Det Norske Forbundet av 1948» i seks år, for så å bli den første og siste generalsekretæren i organisasjonen frem til 1989.

Tekst og bilde av Ada Weisser-Eldevik

Kim Frieles enestående arbeid i den skeive bevegelsen bidro blant annet til opphevelsen av straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte homoseksuelle handlinger mellom menn. Hun og hennes medaktivister er også å takke for at homofili ikke lenger er kategorisert som en psykisk lidelse, og at vi i dag har en lov mot diskriminering av skeive.

Da Kim Friele var ung og innså at hun likte kvinner, fantes det få steder å møte likesinnede, og hun undret seg over hvor hun kunne finne en søt dame. Da hun kom fra Bergen til hovedstaden fant hun seg en benk ved Nationaltheatret. Her pleide hun å titte etter kvinner. Hver eneste lørdag i to år satt hun på benken ved fontenen foran Nationaltheatret, og hun forteller at det er felt mange tårer på den benken.

– Det er ikke lett å vite hvem som kunne spille på samme lag. Jeg hadde blitt fortalt at lesbiske hadde kort hår og store muskler, så jeg tittet og tittet etter det. Men jeg kunne ikke gå bort og spørre om legningen deres heller. Det ville nok ikke blitt tatt så godt i mot.

Dette var en tid der homofili var kriminelt, og nå skal Kim Friele sin benk bli et minnesmerke for homokampen. Den skal minne om kampene som er kjempet for at vi har kommet dit vi er i dag. Den skal minne om en tid da homofili var ulovlig, samtidig som den skal være et merke for å gi mot til å kjempe videre. Den skal symbolisere vilje, kraft og mot.

– Benken er trøstens benk. Den skal bære i seg historien og gjøre innbyggerne av Oslo stolte.

På avdukingen 18. juni forteller Kim Friele åpent om den vanskelige tiden da hun sto frem som lesbisk for 59 år siden, hvor vanskelig det var å finne likesinnede, og hendelser av diskriminering på bakgrunn av sin legning.

– Jeg skulle ta en drink med min mor her i Oslo, men servitøren kom til oss med bare ett glass. "Jeg serverer ikke homoseksuelle", sa han til meg.

Friheten i loven til å elske hvem man vil er vunnet, men det er viktig å stoppe opp og huske det som har vært. En viktig del av Oslos skeive historie ligger i benken, og vi skal feire det skeive Oslo ved å synliggjøre historien.