tirsdag 26. juni 2018

19:00 – 20:30

Pride House: Vin & Vitenskap: Skeive dyr

Alle med hund, katt eller kanarifugl vet at det finnes dyr med adskillig bredere seksuell appetitt enn bare artsfrender av det motsatte kjønn. Sex med eget kjønn er et vanlig fenomen i dyreriket. Det dreier seg ikke bare om tilfeldig homoseksuell kontakt, men også om pardannelse som varer livet ut.

Evolusjonsteorien sier at alt vi gjør har ett mål: Å føre slekten videre. Hvorfor bruker da så mange dyr så mye tid og krefter på sex som ikke ender i unger? Hvordan ser dyr på kjønn? Hvordan opplever dyr sin egen identitet og sex? Kan vi forstå oss selv – arten homo sapiens – bedre med slik innsikt?

Denne kvelden møter du en zoolog, en veterinær og en adferdsbiolog som vil se nærmere disse fenomenene – og en hel del andre!

Vin & Vitenskap er Naturhistorisk museums vellykkede konsept hvor deltagerne får korte, humørfylte og fengende foredrag i en sosial setting med noe i glasset. 26. juni besøker Vin & Vitenskap Oslo Pride på Youngstorget.

Det blir tre foredrag på ca 15 min og en panelsamtale hvor det vil være åpent for spørsmål fra publikum!

Kort om foredragsholderne:

Petter Bøckman
er utdannet zoolog og jobber som lektor ved Naturhistorisk museum i Oslo. Han er kjent fra radio og tv hvor han svarer på allverdens spørsmål om dyr. Han har skjegg og foretrekker pulverkaffe og jobber til daglig med undervisning og utstillinger. Han var fagansvarlig for den store suksessutstillingen «Mot naturens orden?» som tok opp homoseksualitet i naturen i 2007.

Wenche Farstad
er utdannet veterinær med to doktorgrader og er professor i husdyrreproduksjon ved NMBU- veterinærhøgskolen. Hun har arbeidet med reproduksjon hos husdyr og ville dyr i 38 år og har sittet i kommiteer for veterinærmedisinske rettsråd, dyrevelferd og mattrygghet i en årrekke. Hun er glad i jakt, fiske og friluftsliv og har vært oppdretter av engelsk springer spaniel og engelsk setter.

Jens Andreas Huseby
er cand. scient. i human adferdsbiologi. Han jobber til daglig med digital innovasjon, hvor evolusjonstenkning og forståelse av menneskenaturen er mye mer relevant enn man kanskje tror. Han har spredt det glade darwinistiske budskap gjennom artikler og kronikker og opptredener på radio og TV – sist som gal ekspert i «Når kjemien stemmer» på NRK, programmet som testet om vi om vi kan stole på instinktene våre i jakten på den perfekte biologiske match.

 

 

Detaljer

Arrangør: Naturhistorisk museum

Sted: Youngstorget

Klokkeslett: 19:00 - 20:30

Pris: Gratis

Aldersgrense: Fri aldersgrense

Tegnspråktolket: nei

Universell utforming: ja