Oslo Pride LogoOslo Pride Logo
19. juni – 28. juni 2020
onsdag 19. juni 2019
12:00 - 13:30

Masker og motstand - "Den homofile" og media fra 1940 til i dag

OsloMet-forsker Anders Gjesvik og tidligere UiO-forsker Hans Wiggo Kristiansen vil ta for seg det komplekse forholdet mellom homofile og media gjennom de siste 80 år. Seminaret vil belyse hvordan det var å leve under slike forhold, og hvilke strategier som ble valgt i den private sfære og organisatorisk.

Etter presentasjonene leder Turid Eikvam en dialog mellom innlederne og publikum.

«Fra ansiktsløs skurk til synlig helt» med Anders Gjesvik

På 1950-tallet ble den homofile mannen fremstilt i avisene som en pervers person som forførte ungdommen til å bli homofil, og kvinnene ble oversett. Dette innlegget handler om hvordan "den homofile" i media utviklet seg fra skurk til offer og til slutt helt, og hvordan homofile i dag i avisene kjemper seg i mellom om hva det er å være homofil.

«Masker og motstand» med Hans Wiggo Kristiansen

Med utgangspunkt i en lang rekke intervjuer og søk i historiske arkiver, tar dette innlegget for seg hvordan homofile og lesbiske klarte å skape seg levelige liv i Norge i tiårene rundt andre verdenskrig – gjennom blant annet diskresjon, nettverk, og det som kan kalles maskert motstand.

Om innlederne

Anders Gjesvik er lektor i journalistikk ved OsloMet – storbyuniversitetet og forsker på hvordan homofile blir fremstilt i mediene.

Hans Wiggo Kristiansen er sosialantropolog og har skrevet doktorgrad basert på eldre homo og bifile menns livshistorier. Han har også skrevet boka Masker og motstand. Diskré homoliv i Norge 1920-1970 som blant annet omhandler den begynnende homoorganiseringen i Norge på 1950- og 1960-tallet.

Turid Eikvam, aktivist, mangeårig medlem av redaksjonen i tidsskriftet Løvetann og primusmotor for nettverk for forskning om homoseksualitet og tidligere kontorsjef ved UiO.

Detaljer

Arrangør: OsloMet og Universitetet i Oslo
Sted: Youngstorget, Pride House (Sylvia-Rivera-salen)
Tidspunkt: 12:00 - 13:30
Pris: Gratis
Aldersgrense: Fri aldersgrense
Tegnspråktolket: Ja
Rullestolvennlig: Ja
Lenke til arrangement: https://www.facebook.com/events/420991938483274/