Oslo Pride LogoOslo Pride Logo
19. juni – 28. juni 2020
lørdag 15. juni 2019
17:00 - 17:45

Sex og prostitusjon i antikken

arrangementsbilde

Astri Karine Lundgren er arkeolog og har forsket på seksualitet og prostitusjon i den romerske byen Pompeii. I dette fordraget kan du få et utdrag av hennes forskning.

Antikken praktiserte ikke seksuell legning. Ord som "homoseksuell", "heteroseksuell" og "biseksuell" fantes ikke, man hadde kun aktive og passive deltagere. Den aktive parten var assosiert med frie mannlige borgere, mens den passive var reservert for kvinner, unge gutter og underklassens menn (fattige og tidligere slaver). Frie mannlige borgere sto helt fritt til å inngå seksuelle relasjoner med begge kjønn uten at dette var verken sosialt stigmatiserende eller tabubelagt. Sosial status spilte en mer avgjørende rolle i hvor mye seksuell frihet antikkens kvinner hadde. Overklassen levde svært restrikterte liv, mens kvinner i de lavere klassene hadde flere erotiske muligheter og valg.

Prostitusjon i antikken var vanlig og svært utbredt. Både kvinner og menn var prostituerte, og kundekretsen deres bestod av begge kjønn. Sexkjøp var ikke forbehold klassiske bordeller slik vi kjenner igjen fra senere tider, men foregikk på konditorier, vertshus, barer og i butikker hvor seksuelle tjenester var oppført på samme prisliste som løk, olje og rundstykker.

Detaljer

Arrangør: Oslo Pride 2019
Sted: Pride House, Youngstorget (Hilde-Hammer-salen)
Tidspunkt: 17:00 - 17:45
Pris: Gratis
Aldersgrense: 18 år
Tegnspråktolket: Ja
Rullestolvennlig: Ja